crta
RONILAČKI KLUB AMFORA
crta

Ronilački klub Amfora
crta_s2

Ronilački klub "Amfora" osnovan je 2004. godine. Klub je sportska udruga građana sa sjedištem u Staroj Novalji. Danas broji oko 120 članova iz Hrvatske i drugih zemalja (Slovenije, Njemačke, Češke, Austrije, Poljske, Mađarske). Organizira nekomercijalne ronilačke izlete za svoje članove, stručna predavanja, izložbe i tribine, a nekoliko posljednjih godina i tečajeve za ispit za voditelja brodice.

Klub se posebno istaknuo u otkrivanju i zaštiti podmorske arheološke baštine. Članovi Kluba otkrili su u podmorju otoka Paga nalazište amfora iz I st. prije Krista. Postavljanjem zaštitnog podmorskog kaveza, nalazište je danas zaštićeno te predstavlja prvorazrednu turističku atrakciju. Godišnje ga posjeti više od tisuću ronilaca. Izradom promotivnog CD-a i knjige o ovom nalazištu, Gradska uprava i Turistička zajednica Grada Novalje ostvarili su zapaženi iskorak u turističkoj ponudi te zbog toga dobili prestižnu nagradu Hrvatske turističke zajednice "Plavi cvijet" za 2004. godinu.

Članovi Kluba otkrili su još nekoliko značajnih arheoloških nalazišta: ostatke potonulog broda s teretom keramičkih posuda iz 18. st, veliko sidro mletačkog broda, nekoliko devastiranih nalazišta amfora, više antičkih amfora na različitim lokacijama i dr.

Zbog osobitog doprinosa u promicanju ronilačkog turizma i zaštite povijesne i kulturne baštine podmorja, Klub je dobio godišnju nagradu Grada Novalje.

Podmorje u okolici Stare Novalje izuzetno je atraktivno i spada u najljepše na Jadranu. Osim arheoloških lokacija, mogu se razgledati špilje i stijene obrasle koraljima, dobro sačuvani brod potonuo sredinom prošlog stoljeća te druge zanimljivosti koje privlače brojne turiste.

 

Foto Galerija
foto_livic


Vozni red trajekta
vozini_redPotražite nas na Google karti
foto_karta


Pogledajte video sadržaje

Peka na Njivama
video_peka
Ronilački klub Amfora