crta
RONILAČKI KLUB AMFORA
crta

Tečaj za stjecanje uvjerenja za voditelja brodice A i B kategorije
crta_s2

Ronilački klub "Amfora", Stara Novalja, organizira tečajeve za stjecanje uvjerenja za voditelja brodice A i B kategorije.

Tečajevi su trodnevni, obično traju od srijede do petka, a polaganje ispita je subotom pred ispitnim povjerenstvom Lučke kapetanije. Mogu se dogovarati i drugačiji termini, prilagođeni Vašim željama, što je osobito zanimljivo u periodu izvan turističke sezone. Za kandidate izvan otoka predlažemo termin od petka do nedjelje, te nudimo i smještaj. Po povoljnim cijenama provest ćete ugodan vikend, odmorit ćete se, zabaviti i položiti ispit.

Tečaj se sastoji od 8 sati teoretske nastave i 2 sata praktične nastave. Dobivate i priručnik u trajno vlasništvo. Ukoliko kandidat ne položi ispit, vratit ćemo sav uplaćeni iznos za tečaj.

Teoretska nastava se izvodi u učionici opremljenoj nastavnim pomagalima (priručnik, kompjutor, projektor, nautičke karte, nautički šestari i trokuti, modeli, naprave za privez brodica i sl.). Priručnik ostaje u Vašem vlasništvu i može Vam biti koristan podsjetnik kasnije u navigaciji. Usklađen je s programom ispita za voditelja brodice B kategorije. Brojne slike i primjeri iz prakse zainteresirat će Vas i olakšati učenje (za više o priručniku kliknite desno). Za Vas smo pripremili i popis najčešćih ispitnih pitanja koja će pomoći pri polaganju ispita.

Priručnik Voditelj brodice A i B kategorije autora Dražena Peranića usklađen je s programom ispita za voditelja brodice B kategorije što ga je propisalo nadležno ministarstvo. Namijenjen je, prije svega, kandidatima koji se pripremaju za polaganje ispita za voditelja brodice, a može biti koristan podsjetnik i u praksi. Ima osamdeset stranica i podijeljen je u pet tematskih cjelina: Pomorska plovidba, Motoristika i zaštitne mjere, Pomorstvo, meteorologija, propisi i pružanje prve pomoći, Manevriranje brodicom i izbjegavanje sudara na moru te Pomorska radio – telefonska služba. Tekst je napisan na lagan i razumljiv način. Uz veliki broj slika i fotografija, gradivo se s lakoćom može savladati u vrlo kratkom roku.

Praktična nastava obavlja se na brodici. Možete izabrati obuku na gliseru (snaga motora 40 kW), motornoj brodici drvene građe (snaga motora 35 kW) ili gumenoj brodici (snaga motora 15 kW). Naučiti ćete kako privezati brodicu u luci ili na obali, kako je usidriti i što napraviti ako Vam sidro zapne. Učit ćete o manevriranju brodicom u različitim situacijama, o vožnji uz obalu i na otvorenom moru te dobiti niz drugih savjeta iz prakse.

 

UVJETI ZA STJECANJE UVJERENJA I PODRUČJE PLOVIDBE:

Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije A može steći osoba koja ima najmanje 15 godina života. S ovim uvjerenjem smije se upravljati brodicom za osobne potrebe duljine do 7 metara i snage porivnog uređaja do 15 kW u području plovidbe do 6 Nm od obale kopna ili otoka te lukama, zaljevima, rijekama hrvatskoga Jadranskog slijeva u granicama do koje su one plovne s morske strane te Prokljanskim jezerom.

Uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice kategorije B može steći osoba koja ima najmanje 16 godina života. S ovim uvjerenjem smije se upravljati:

  1. Brodicom za osobne potrebe u području plovidbe do 12 Nm od obale kopna ili otoka. Osoba mlađa od 18 godina smije upravljati brodicom snage porivnog uređaja do 15 kW, dok osobe starije od 18 godina smiju upravljati brodicom snage porivnog uređaja veće od 15 kW.
  2. Brodicom za prijevoz putnika u području plovidbe do 1 Nm od obale kopna ili otoka, u lukama, zaljevima, rijekama hrvatskoga Jadranskog slijeva u granicama do koje su one plovne s morske strane te Prokljanskim jezerom. U području plovidbe do 3 Nm od obale kopna ili otoka uz jednog člana posade osposobljenog za voditelj brodice kategorije A.
  3. Brodicom za prijevoz tereta i ribarskom brodicom u području plovidbe do 6 Nm od obale kopna ili otoka. Ako ima najmanje 18 godina života u području plovidbe unutarnjim morskim vodama, vodama koje su pristupačne s mora i teritorijalnim morem RH, a ribarskim brodicama duljine veće od 7 metara i zaštićenim ekološko-ribolovnim pojasom Republike Hrvatske (ZERP) ukoliko posjeduje valjano uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za obavljanje gospodarskog ribolova na moru i uz jednog člana posade osposobljenog za voditelja brodice kategorije A.
  4. Jahtom do 30 BT za gospodarske namjene koje se iznajmljuju bez posade, kao i jahtama za osobne potrebe.

CIJENE TEČAJA ZA VODITELJA BRODICE A I B KATEGORIJE

HRVATSKI DRŽAVLJNI STRANI DRŽAVLJANI
A KATEGORIJA B KATEGORIJA A KATEGORIJA B KATEGORIJA
1.000,00 kn 1.475,00 kn 1.300,00 kn (175 €) 2.090,00 kn (285 €)


PRIRUČNIK
foto_livic

Foto Galerija
foto_livic


Vozni red trajekta
vozini_redPotražite nas na Google karti
foto_karta


Pogledajte video sadržaje

Peka na Njivama
video_peka

 

Ronilački klub Amfora